• הגות

הרבה מאד נכתב בנושא השואה, על הניצולים ובני משפחותיהם.
העובדות ידועות.
תפיסות העולם – לעיתים שונות.

דינה וורדי – חקרה ניצולים ובני הדור השני לשואה. לטענתה הבנים והבנות נדרשים למלא אחר הציפיות העצומות של דור ההורים, בכך הם נירות הזיכרון, נושאי החותם של ההורים. ספרה – נושאי החותם – מתבסס על דיאלוגים עם בני הדור השני ותהליך טיפולי מעמיק שהעבירה לעשרות מהם. יש לי הזכות להיות אחת מנרות זיכרון אלה וגם הסיפור שלי מוזכר בספרה, כמובן בשם אחר.

פסיכולוגיה של השואה- התמודדות הניצולים לאחר השואה

פסיכולוגיה של השואה – אסופה של מחקרים שונים ומרתקים בהם אספקטים שלא היו ידועים לפני השואה. מחקרים שעסקו בבעיות פסיכולוגיות שלא היו מוכרות עד אז, לא הייתה הכשרה שתצליח לעזור לניצולים להבין את החוויה שעברה עליהם. למשל: נסיגה רגשית, נישואים מתוך ייאוש, חומות השתיקה, סוגי משפחות, תגובות פוסט-טרומטיות וטראומה משנית, ועוד.

מחקר דור שלישי – טראומת השואה ממשיכה גם לדור השלישי. מחקר ישראלי חדש מאבחן דפוסי מצוקה כמו בעיות במנגנוני היקשרות שהתפתחו בקרב ילדים לניצולי שואה המועברים בהמשך לילדיהם המתבגרים.

מנגד – 

פרופסור חנה יבלונקה – היסטוריונית בכירה, בזמנו יו"ר ועדת מקצוע ההיסטוריה של משרד החינוך. 
"הורי היו בשואה, אני לא דור שני" – היא אומרת. היא רואה את עצמה כדור ראשון לניצולי שואה – וההבדל גדול מאד. כבת לניצולי שואה לא הרגישה אף פעם כדור שני לשואה. מאז ומעולם ראתה את ערך החיים שלה ושל סביבתה בהשראה גדולה של דור הנפילים שהיו בשואה. מהם כוח הצמיחה לאורו חיה. לכן מתנגדת למסעות בני הנוער לפולין.

 

  • רוח

הרוח – היא הכוח המנצח שם בתופת.
כך ספגתי מאבא שלי.
כך למדתי מויקטור פרנקל בספרו: "האדם מחפש משמעות". הוא היה פסיכיאטר והיה במחנות ההשמדה. לתפיסתו המניע העיקרי בחיי בני האדם הוא החיפוש אחר משמעות בחייהם ופעולותיהם. החופש של האדם הוא לבחור את תגובותיו לסביבה גם בתנאים הקשים ביותר של חוסר חירות כמו אלו שהיו במחנות ההשמדה.

אחמד טיבי – נשא את הנאום הכי מרגש והכי כואב בכנסת בנושא השואה.

ליאונארד כהן שר על הפרטיזן – Leonard Cohen – The Partisan, 1969

מגי קרטר – עושה עם ביירון קייטי את "העבודה" על משמעות הטלאי הצהוב עבורה.

'שחרור אישי זה בגידה בזיכרון הקולקטיבי' – זו הייתה מחשבה שאורלי צרינסקי ואני חקרנו בשיטת "העבודה" של ביירון קייטי בשידור רדיו. עוד מחשבה שחקרנו: 'אם אשתחרר מהמיתוס אבגוד בזיכרון הקולקטיבי'. לחיות בצל השואה, המאבק בין הזכות לחופש הפרט מול כוח המיתוס הקולקטיבי.

 

  • ארגונים ועמותות – כולם בנושאי השואה, ההנצחה והחיים היום בצילה:

יד ושם – רשות הזיכרון לשואה ולגבורה – המוסד והגדול מכולם לאוספים, מאגרים, ארכיון, הוראה, חסידי אומות עולם, אירועים בארץ ובעולם.

עמך – המרכז הישראלי לתמיכה נפשית וחברתית בניצולי השואה והדור השני – מוסד ששם לו למטרה לטפל ולתמוך בשורדים ומשפחותיהם ואנשי מקצוע בתחום. 

דורות המשך – נושאי מורשת השואה והגבורה – עמותה המאגדת בתוכה בני ניצולי השואה, נכדיהם וניניהם במטרתה להנציח את זיכרון, להפגש באירועים מגוונים בארץ ובחו"ל.

באתר תולדוט – דור שני מדבר, יש כאן מאגר מידע, לומדים ומלמדים, הרצאות וסירטונים.

בפורום דור שני לשואה – וואללה פורומים לשיתופים של הציבור הרחב.

ובמקומות רבים נוספים ברשת.